Leveranciers van telecommunicatie-, omroep- of elektronische diensten zijn vanaf 1 januari 2015 btw-plichtig in het EU-land waar hun particuliere afnemers gevestigd zijn. Ook voor klanten van facturatie expert FIQAS Software B.V. heeft deze wijziging gevolgen. Met de nieuwste versie van Abillity®, het facturatiesysteem van FIQAS, zijn ze daar op voorbereid. Deze ondersteunt de nieuwe regels nu al naadloos.

Telecommunicatie-, omroep- en elektronische diensten die zijn verricht voor niet-belastingplichtige afnemers (consumenten) zijn btw-belast in het land van de aanbieder. Voor in Nederland gevestigde bedrijven is dat nu 21%.

Vanaf 2015 zijn deze diensten echter belast in het land waar de consument woont, ongeacht waar de aanbieder zelf is gevestigd. De aanbieders kunnen binnen de EU te maken krijgen met 28 verschillende btw-tarieven en 28 btw-registraties, wat ze met een ‘mini one-stop-shop-regeling’ (MOSS) enigszins wordt vergemakkelijkt.

Op het gebied van facturatie vragen de wijzigingen echter het nodige van de aanbieders van de diensten. Bedrijven die bij FIQAS Managed Billing Services afnemen of in eigen beheer de Abillity® software van FIQAS gebruiken zijn dankzij de continue autonome productontwikkeling bij FIQAS al voorbereid op deze wijzigingen in de btw-regelgeving.

Binnen de flexibele klantstructuur van Abillity® is er ruimte voor de noodzakelijke aanvullende registratie op accountniveau. Tevens biedt het systeem ondersteuning voor het vastleggen van de verschillende btw-tarieven per land-productcombinatie, en wordt er rekening gehouden met de verschillen tussen hoge en lage btw-regimes voor gelijke productsoorten per land. De combinatie van een slimme productstructuur en een flexibel in te richten facturatieproces borgt vervolgens dat voor ieder account de afgenomen diensten onder het juiste btw-regime worden gefactureerd. Uiteraard houdt Abillity® ook bij de export naar een boekhoudpakket rekening met de gewijzigde btw-regelgeving.

Meer informatie?
Bel ons op 0297 – 382323 of mail naar sales@fiqas.nl.

 

Tagged: Abillity, Facturatie