PortAbillity®

Efficiënt en klantvriendelijk systeem voor de berekening en verwerking van havengelden

Met PortAbillity®, het flexibele havengeldensysteem van FIQAS, hebben havenbedrijven de complete beheersing over de administratieve aspecten van het havengeldenproces. 

Met de introductie van PortAbillity® wordt een reuzenstap vooruit gezet. Van een handmatig, interactief proces naar een real-time, grotendeels geautomatiseerde flow waarbij de cargadoor slechts zijn overslaggegevens hoeft aan te vullen om direct een correcte factuur te kunnen ontvangen.

PortAbillity ® - Software van FIQAS voor het tariferen, factureren en incasseren van havengelden

Strategische sturing met een betrouwbaar en flexibel platform

Een modern havenbedrijf heeft ambities op het gebied van asset management en wil daarom steeds een actueel inzicht hebben in een groot aantal uiteenlopende gegevens. De PortAbillity® oplossing biedt de mogelijkheid om te sturen op bijvoorbeeld milieuaspecten, commerciële aantrekkelijkheid (concurrentiepositie) en het optimale gebruik van de haveninfrastructuur. 

Tariferen en factureren van havengelden

PortAbillity® maakt gebruik van in grotere havens reeds beschikbare data zoals scheepsinformatie, scheepslocaties, ligplaatsen en andere gegevens om een bezoek te construeren. Op basis daarvan wordt de tariferingslogica toegepast, inclusief alle bijzondere kortingen, toeslagen en eventuele particuliere afspraken. Vervolgens is het aan uw klant om het geschetste beeld te controleren. Indien dat in de beleving van uw klant afwijkt wordt alsnog gebruik gemaakt van de expertise van een medewerker van het havenbedrijf, die dan alle noodzakelijke informatie al beschikbaar heeft.

De PortAbillity® oplossing van FIQAS is geheel volgens de filosofie van FIQAS generiek van opzet en daardoor geschikt voor elk havenbedrijf en, in bredere zin, voor elk bedrijf dat goederen overslaat en waarde toevoegt in de keten. PortAbillity® wordt ingezet door het Havenbedrijf Rotterdam.

Tarifering van scheepsbezoeken

 • Uitgebreide validaties om de datakwaliteit te verhogen, zoals controles op ingevoerde tonnages en toegestane goederensoorten per scheepstype. 
 • Berekening van havengelden op basis van scheepsbewegingen, scheepskenmerken, ligplaatsen, ligplaatsreserveringen, debiteurengegevens en overslaggegevens
 • Ondersteunt complexe tarief- en kortingsstructuren, zoals conditionele vrijstellingen, lijndienst- en frequent bezoek kortingen en volume (quantum) kortingen

Facturatie van scheepsbezoeken

 • Realtime vertaling van scheepsbezoek in opgaveformulier
 • Automatische facturatie na controle door klant en eventuele validatie door havenbedrijf
 • Facturen in ieder gewenst formaat, incl. E-facturen / UBL

Inzichtelijk, transparant en auditable

 • Alle gegevens over klanten, scheepsbezoeken, afgenomen producten/diensten en facturen worden inzichtelijk gepresenteerd via het klantportaal en de web-based user interface.
 • PortAbillity® is volledig auditable: elk scheepsbezoek is van begin tot eind te traceren, vanuit het principe ‘what goes in must come out or can be accounted for‘.
 • Standaard- en maatwerkrapportages

Meer weten over PortAbillity® ?

Zoekt u een oplossing voor uw havengeldenproces ? Off-the-shelf, maar volledig in te richten volgens de specifieke eisen in uw haven ? Geen haven, wel overslag ? Laat u overtuigen door onze PortAbillity® software, en vraag direct een offerte aan.

Waarom PortAbillity® ?

 • Real-time verwerking van duizenden scheepsbezoeken en havengeldtransacties per maand.
 • Complexe berekeningen vormen geen beletsel.
 • Volledige integratie in uw systeemlandschap
 • Gebaseerd op het beproefde Abillity® platform

Meld u aan voor de FIQAS nieuwsbrief

Ontvang maximaal 1x per maand onze nieuwsbrief met interessante blogs, trends en ontwikkelingen vanuit de branche. Uw e-mailadres wordt nooit voor andere doeleinden gebruikt!

Dank voor uw aanmelding, uw inschrijving is geslaagd.