Havenbedrijf Rotterdam van start met Abillity® van FIQAS

15 mei 2019 Factureren Incasseren Tariferen

Havenbedrijf Rotterdam factureert sinds deze week de havengelden voor zeeschepen met de PortAbillity® oplossing van FIQAS Software.

Volautomatisch en realtime facturatieproces

Scheepsbezoeken aan het Rotterdamse havengebied worden met PortAbillity® volautomatisch en realtime vertaald naar een opgave. Deze wordt na eventuele validatie door het Havenbedrijf direct omgezet in een factuur. De oplossing van FIQAS werd op 13 mei officieel in gebruik genomen door Paul Smits, CFO van HbR, die letterlijk met één muisklik de eerste factuur produceerde. De reacties van klanten en medewerkers op het nieuwe havengeldensysteem zijn uitgesproken positief.

Grootste haven van Europa

Het Havenbedrijf Rotterdam is verantwoordelijk voor de bedrijvigheid in de grootste haven van Europa, waar jaarlijks ongeveer 30.000 zeeschepen arriveren. Havengelden voor zeeschepen zijn alle kosten die op basis van een scheepsbezoek moeten worden afgerekend: zeehavengelden, kade-, boeien- en palengeld en bijdrage afvalstoffen, inclusief kortingen. FIQAS is een ervaren Nederlandse specialist op het gebied van tarifering, facturatie en debiteurenbeheer voor bedrijven met complexe processen en aanzienlijke hoeveelheden data.

Innovatieve facturatieoplossing

PortAbillity® is een innovatieve facturatieoplossing, die bestaat uit een webbased opgaveportaal dat op basis van services communiceert met modules van Abillity®, het bewezen off-the-shelf facturatieplatform van FIQAS. De PortAbillity®-oplossing heeft betrekking op het proces van data verzamelen en aanvullen, valideren en berekenen tot en met facturatie, presenteren en rapporteren.

De oplossing is door FIQAS in nauwe samenwerking met het Havenbedrijf ontwikkeld in een uitdagend project volgens de Agile methodiek. In het project realiseerde FIQAS succesvol koppelingen met reeds door het Havenbedrijf gebruikte toepassingen. Tijdens het project zijn, waar nodig, de processen rondom de inning van zeehavengeld, herontworpen en geoptimaliseerd. In een volgende fase wordt vanuit de nu bewezen samenwerking ook het innen van binnenhavengeld geoptimaliseerd.

Havenbedrijf Rotterdam als slimste haven ter wereld

Het nieuwe havengeldensysteem is volledig in lijn met de ambitie van het Havenbedrijf om de slimste haven ter wereld te zijn. Door digitalisering wordt het havengeldenproces rationeler en efficiënter voor de gebruikers, en voor de klanten eenvoudiger.

Meer weten?

Ben je benieuwd of ons platform geschikt is voor jouw organisatie? Wil je meer weten of heb je specifieke vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij gaan graag met je in gesprek!

Willem Lemmers

Senior Consultant

+31 297 382323

Geavanceerde order to cash-oplossing draagt bij aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers

Onlangs is het geavanceerde PreventieZorgPortaal (PZP) gelanceerd. Hiermee heeft Volandis – met behulp van het Abillity®-platform van FIQAS – het complexe order to cash-proces rondom de duurzame inzet van medewerkers in de bouw- en infrasector efficiënt geautomatiseerd.

Nieuwe EU-richtlijn voor afvalstoffenheffing feilloos verwerkt in Abillity®

De Europese Unie heeft een nieuwe richtlijn geïntroduceerd met als doel om zeevervuiling door scheepsafval te verminderen. Met de tariferingsmodule van Abillity® kan Port of Rotterdam deze wijziging moeiteloos verwerken.

Nieuw SEPA-bestandsformaat ‘SEPA XML’ nu al beschikbaar in Abillity®

Vanaf 23 november 2025 ben je verplicht om adresgegevens gestructureerd toe te voegen aan verzamelbetalingen en incassobatches. Hiervoor is een nieuw bestandsformaat (SEPA XML versie 2019) beschikbaar gesteld. Ons Abillity®-platform ondersteunt dit nieuwe bestandsformaat nu al.