Havenbedrijf Rotterdam van start met Abillity® van FIQAS

15 mei 2019 Factureren Incasseren Tariferen

Havenbedrijf Rotterdam factureert sinds deze week de havengelden voor zeeschepen met de PortAbillity® oplossing van FIQAS Software.

Scheepsbezoeken aan het Rotterdamse havengebied worden met PortAbillity® volautomatisch en realtime vertaald naar een opgave. Deze wordt na eventuele validatie door het Havenbedrijf direct omgezet in een factuur. De oplossing van FIQAS werd op 13 mei officieel in gebruik genomen door Paul Smits, CFO van HbR, die letterlijk met één muisklik de eerste factuur produceerde. De reacties van klanten en medewerkers op het nieuwe havengeldensysteem zijn uitgesproken positief.

Het Havenbedrijf Rotterdam is verantwoordelijk voor de bedrijvigheid in de grootste haven van Europa, waar jaarlijks ongeveer 30.000 zeeschepen arriveren. Havengelden voor zeeschepen zijn alle kosten die op basis van een scheepsbezoek moeten worden afgerekend: zeehavengelden, kade-, boeien- en palengeld en bijdrage afvalstoffen, inclusief kortingen. FIQAS is een ervaren Nederlandse specialist op het gebied van tarifering, facturatie en debiteurenbeheer voor bedrijven met complexe processen en aanzienlijke hoeveelheden data.

PortAbillity® is een innovatieve facturatieoplossing, die bestaat uit een webbased opgaveportaal dat op basis van services communiceert met modules van Abillity®, het bewezen off-the-shelf facturatieplatform van FIQAS. De PortAbillity®-oplossing heeft betrekking op het proces van data verzamelen en aanvullen, valideren en berekenen tot en met facturatie, presenteren en rapporteren.

De oplossing is door FIQAS in nauwe samenwerking met het Havenbedrijf ontwikkeld in een uitdagend project volgens de Agile methodiek. In het project realiseerde FIQAS succesvol koppelingen met reeds door het Havenbedrijf gebruikte toepassingen. Tijdens het project zijn, waar nodig, de processen rondom de inning van zeehavengeld, herontworpen en geoptimaliseerd. In een volgende fase zal vanuit de nu bewezen samenwerking ook het innen van binnenhavengeld worden geoptimaliseerd.

Het nieuwe havengeldensysteem is volledig in lijn met de ambitie van het Havenbedrijf om de slimste haven ter wereld te zijn. Door digitalisering wordt het havengeldenproces rationeler en efficiënter voor de gebruikers, en voor de klanten eenvoudiger.

Meer weten?

Ben je benieuwd of ons platform geschikt is voor jouw organisatie? Wil je meer weten of heb je specifieke vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij gaan graag met je in gesprek!

Willem Lemmers

Senior Consultant

+31 297 382323

FIQAS Friends & Family Day 2023

Op zaterdag 2 september was het weer tijd voor een gekoesterde FIQAS-traditie: de tweejaarlijkse Friends & Family Day. Het werd een drukbezochte editie met ruim 350 gasten. Collega’s met hun (soms gegroeide) gezin, ouders, opa’s en oma’s, vrienden, oud-collega’s, het was een warm weerzien. Ook letterlijk, want we troffen het met stralend mooi weer!

Vergroot het betaalgemak van je klanten met een betaalpagina

Een optimale klantervaring draagt bij aan een lage DSO. Het gebruik van betaalpagina’s kan hier een grote rol in spelen en veel werk uit handen nemen.

PostNL Transport tarifeert al haar diensten en producten met het Abillity®-platform

PostNL kan, aan de hand van generieke beschrijvingen, eenvoudig facturen opstellen ondanks dat de onderliggende producten en diensten afwijkend zijn.