Nieuw SEPA-bestandsformaat ‘SEPA XML’ nu al beschikbaar in Abillity®

09 februari 2024 Abillity® Factureren Incasseren

Vanaf 23 november 2025 ben je verplicht om adresgegevens gestructureerd toe te voegen aan verzamelbetalingen en incassobatches. Hiervoor is een nieuw bestandsformaat (SEPA XML versie 2019) beschikbaar gesteld. Ons Abillity®-platform ondersteunt dit nieuwe bestandsformaat nu al.

Waarom een nieuw bestandsformaat?

De nieuwe SEPA XML versie 2019 komt voort uit Europese regelgeving en verdere standaardisering van het betalingsverkeer. De belangrijkste wijziging in dit nieuwe bestandsformaat is de mogelijkheid om adresgegevens gestructureerd toe te voegen bij het indienen van een SEPA-betaling. Hiermee wordt het mogelijk om SEPA-transacties van of naar landen buiten de European Economic Area (EEA) meer geautomatiseerd te screenen. Het toevoegen van gestructureerde data aan SEPA-betalingen draagt dus bij aan het verbeteren van betaalprocessen.

“Vanaf 17 maart 2024 komt de SEPA XML versie 2019 beschikbaar. Deze nieuwe versie komt, in ieder geval voorlopig, naast de huidige versie van 2009. De nieuwe versie biedt enkele nieuwe mogelijkheden waarvan gestructureerde adresinformatie de belangrijkste is.”

Wat betekent dit voor mijn organisatie?

Vanaf 23 november 2025 ondersteunen banken ongestructureerde adresgegevens niet meer. Tot die tijd kun je zowel ongestructureerde als gestructureerde adresgegevens toevoegen aan SEPA-betalingen. Maar het is dus belangrijk om nu al te controleren of je facturatiesysteem adresgegevens op een gestructureerde manier opslaat en eventueel actie te ondernemen als dit niet het geval is. Werk je met Abillity® dan kun je zorgeloos betalingen blijven versturen en ontvangen. Ons platform ondersteunt het nieuwe bestandsformaat namelijk nu al.

Meer informatie over SEPA XML versie 2019

Meer weten?

Ben je benieuwd of ons platform geschikt is voor jouw organisatie? Wil je meer weten of heb je specifieke vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij gaan graag met je in gesprek!

Willem Lemmers

Senior Consultant

+31 297 382323

iDEAL 2.0: standaard in Abillity®

De meest gebruikte online betaalmethode van Nederland is vernieuwd. iDEAL 2.0 is sinds deze maand de nieuwe standaard in Abillity® en maakt online bestellen en betalen nog makkelijker.

Geavanceerde order to cash-oplossing draagt bij aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers

Onlangs is het geavanceerde PreventieZorgPortaal (PZP) gelanceerd. Hiermee heeft Volandis – met behulp van het Abillity®-platform van FIQAS – het complexe order to cash-proces rondom de duurzame inzet van medewerkers in de bouw- en infrasector efficiënt geautomatiseerd.

Nieuwe EU-richtlijn voor afvalstoffenheffing feilloos verwerkt in Abillity®

De Europese Unie heeft een nieuwe richtlijn geïntroduceerd met als doel om zeevervuiling door scheepsafval te verminderen. Met de tariferingsmodule van Abillity® kan Port of Rotterdam deze wijziging moeiteloos verwerken.