PostNL Transport tarifeert al haar diensten en producten met het Abillity®-platform

09 mei 2023 Abillity® Tariferen

Nu PostNL Transport ook Abillity® in gebruik heeft genomen als tariferingssysteem, is PostNL weer een stap dichterbij haar ambitie om uit te groeien tot de grootste aanbieder van logistieke oplossingen en postdiensten in, naar en vanuit de Benelux.

Eén generiek proces voor al haar entiteiten

PostNL is al jaren de grootste post- en pakketverwerker van Nederland. Maar om ervoor te zorgen dat zij (blijvend) schaalbaar is en kosteneffectief werkt, heeft PostNL zich tot doel gesteld om het proces van tariferen en factureren generiek te maken voor al haar entiteiten.

Zo heeft PostNL een product- en dienstmodel gedefinieerd waarmee alle diensten van PostNL op eenzelfde wijze worden beschreven. Deze beschrijving wordt gebruikt door verschillende systemen die ondersteuning bieden aan de ketenprocessen (intake, levering, tarifering, facturatie en financiële rapportage) van alle verschillende entiteiten.

Abillity® als onderdeel van de doelarchitectuur

Binnen deze ketenprocessen (door PostNL bestempeld als doelarchitectuur) wordt Abillity® ingezet voor het samenstellen van de producten en diensten (tariferingssysteem). Hierbij worden diverse parameters gebruikt om tot een juiste tariefstelling te komen. Denk bijvoorbeeld aan aantallen, volume, gewicht, afstand, tijd en geografische locatie die met een order worden aangeleverd. Maar ook parameters die worden vastgelegd op de stamgegevens en/of de betreffende klant.

Zo kan PostNL, aan de hand van generieke beschrijvingen, eenvoudig facturen opstellen, ondanks dat de onderliggende producten en diensten afwijkend zijn.

PostNL blijft zelf volledig ‘in control’ van haar proces én gegevens

Door te kiezen voor het Abillity®-platform als tariferingssysteem, worden de medewerkers bij PostNL in staat gesteld om het tariferingsproces in te zien, te besturen, te controleren en indien nodig uitzonderingen op te lossen. Ze hebben namelijk volledig toegang tot en inzage in alle data, parameters en processtappen.

Abillity® ondersteunt PostNL in haar ambitie om uit te groeien tot de grootste aanbieder van logistieke oplossingen en postdiensten in, naar en vanuit de Benelux.

Over PostNL

PostNL is al sinds 1928, toen nog onder de naam PTT Post, verantwoordelijk voor het verwerken van poststukken in Nederland. Maar inmiddels is zij uitgegroeid tot de grootste logistieke dienstverlener van Nederland en wereldwijd actief op de post- en pakkettenmarkt. Dit doen zij middels diverse (zelfstandig opererende?) businessunits. Jaarlijks verwerkt PostNL zo’n 384 miljoen pakketten en 2,4 miljard kaarten en brieven.

Over FIQAS

FIQAS ondersteunt sinds 1989 organisaties in hun facturatieproces en is gespecialiseerd in complexe en omvangrijke betaalprocessen. Van transacties verwerken en tariferen tot het daadwerkelijk factureren en incasseren van facturen, ongeacht type organisatie of sector. Maandelijks verwerkt FIQAS meer dan een miljard transacties, worden er miljoenen facturen gemaakt en verstuurt zij tienduizenden herinneringen. Het is niet voor niets dat diverse aansprekende bedrijven van over de hele wereld kiezen voor de kennis en kunde van FIQAS en haar Abillity®-platform.

Meer weten?

Ben je benieuwd of ons platform geschikt is voor jouw organisatie? Wil je meer weten of heb je specifieke vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij gaan graag met je in gesprek!

Willem Lemmers

Senior Consultant

+31 297 382323

Geavanceerde order to cash-oplossing draagt bij aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers

Onlangs is het geavanceerde PreventieZorgPortaal (PZP) gelanceerd. Hiermee heeft Volandis – met behulp van het Abillity®-platform van FIQAS – het complexe order to cash-proces rondom de duurzame inzet van medewerkers in de bouw- en infrasector efficiënt geautomatiseerd.

Nieuwe EU-richtlijn voor afvalstoffenheffing feilloos verwerkt in Abillity®

De Europese Unie heeft een nieuwe richtlijn geïntroduceerd met als doel om zeevervuiling door scheepsafval te verminderen. Met de tariferingsmodule van Abillity® kan Port of Rotterdam deze wijziging moeiteloos verwerken.

Nieuw SEPA-bestandsformaat ‘SEPA XML’ nu al beschikbaar in Abillity®

Vanaf 23 november 2025 ben je verplicht om adresgegevens gestructureerd toe te voegen aan verzamelbetalingen en incassobatches. Hiervoor is een nieuw bestandsformaat (SEPA XML versie 2019) beschikbaar gesteld. Ons Abillity®-platform ondersteunt dit nieuwe bestandsformaat nu al.