PostNL Transport tarifeert al haar diensten en producten met het Abillity®-platform

09 mei 2023 Abillity® Tariferen

Nu PostNL Transport ook Abillity® in gebruik heeft genomen als tariferingssysteem, is PostNL weer een stap dichterbij haar ambitie om uit te groeien tot de grootste aanbieder van logistieke oplossingen en postdiensten in, naar en vanuit de Benelux.

Eén generiek proces voor al haar entiteiten

PostNL is al jaren de grootste post- en pakketverwerker van Nederland. Maar om ervoor te zorgen dat zij (blijvend) schaalbaar is en kosteneffectief werkt, heeft PostNL zich tot doel gesteld om het proces van tariferen en factureren generiek te maken voor al haar entiteiten.

Zo heeft PostNL een product- en dienstmodel gedefinieerd waarmee alle diensten van PostNL op eenzelfde wijze worden beschreven. Deze beschrijving wordt gebruikt door verschillende systemen die ondersteuning bieden aan de ketenprocessen (intake, levering, tarifering, facturatie en financiële rapportage) van alle verschillende entiteiten.

Abillity® als onderdeel van de doelarchitectuur

Binnen deze ketenprocessen (door PostNL bestempeld als doelarchitectuur) wordt Abillity® ingezet voor het samenstellen van de producten en diensten (tariferen). Hierbij worden diverse parameters gebruikt om tot een juiste tariefstelling te komen. Denk bijvoorbeeld aan aantallen, volume, gewicht, afstand, tijd en geografische locatie die met een order worden aangeleverd. Maar ook parameters die worden vastgelegd op de stamgegevens en/of de betreffende klant.

Zo kan PostNL, aan de hand van generieke beschrijvingen, eenvoudig facturen opstellen, ondanks dat de onderliggende producten en diensten afwijkend zijn.

PostNL blijft zelf volledig ‘in control’ van haar proces én gegevens

Door te kiezen voor het Abillity®-platform, worden de medewerkers bij PostNL in staat gesteld om het tariferingsproces in te zien, te besturen, te controleren en indien nodig uitzonderingen op te lossen. Ze hebben namelijk volledig toegang tot en inzage in alle data, parameters en processtappen.

Abillity® ondersteunt PostNL in haar ambitie om uit te groeien tot de grootste aanbieder van logistieke oplossingen en postdiensten in, naar en vanuit de Benelux.

Over PostNL

PostNL is al sinds 1928, toen nog onder de naam PTT Post, verantwoordelijk voor het verwerken van poststukken in Nederland. Maar inmiddels is zij uitgegroeid tot de grootste logistieke dienstverlener van Nederland en wereldwijd actief op de post- en pakkettenmarkt. Dit doen zij middels diverse (zelfstandig opererende?) businessunits. Jaarlijks verwerkt PostNL zo’n 384 miljoen pakketten en 2,4 miljard kaarten en brieven.

Over FIQAS

FIQAS ondersteunt sinds 1989 organisaties in hun facturatieproces en is gespecialiseerd in complexe en omvangrijke betaalprocessen. Van transacties verwerken en tariferen tot het daadwerkelijk factureren en incasseren van facturen, ongeacht type organisatie of sector. Maandelijks verwerkt FIQAS meer dan een miljard transacties, worden er miljoenen facturen gemaakt en verstuurt zij tienduizenden herinneringen. Het is niet voor niets dat diverse aansprekende bedrijven van over de hele wereld kiezen voor de kennis en kunde van FIQAS en haar Abillity®-platform.

Meer weten?

Ben je benieuwd of ons platform geschikt is voor jouw organisatie? Wil je meer weten of heb je specifieke vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij gaan graag met je in gesprek!

Willem Lemmers

Senior Consultant

+31 297 382323

FIQAS Friends & Family Day 2023

Op zaterdag 2 september was het weer tijd voor een gekoesterde FIQAS-traditie: de tweejaarlijkse Friends & Family Day. Het werd een drukbezochte editie met ruim 350 gasten. Collega’s met hun (soms gegroeide) gezin, ouders, opa’s en oma’s, vrienden, oud-collega’s, het was een warm weerzien. Ook letterlijk, want we troffen het met stralend mooi weer!

Vergroot het betaalgemak van je klanten met een betaalpagina

Een optimale klantervaring draagt bij aan een lage DSO. Het gebruik van betaalpagina’s kan hier een grote rol in spelen en veel werk uit handen nemen.

Uitbetalen Tijdelijk Noodfonds Energie

Het Tijdelijk Noodfonds Energie biedt huishoudens financiële verlichting nu de energieprijzen heel hard zijn gestegen.