Waarom betaalverwerking en debiteurenbeheer vaak gescheiden zijn (en waarom dat niet logisch is)

06 maart 2025 Factureren Incasseren
Veel organisaties verwerken betalingen in een apart systeem, los van hun debiteurenbeheer oplossing. Maar deze scheiding brengt onnodige complexiteit en risico's met zich mee. In dit artikel bespreken we waarom deze werkwijze onterecht nog steeds de standaard is en welke voordelen een geïntegreerde aanpak biedt.

Veel organisaties verwerken betalingen in een apart systeem, los van hun debiteurenbeheer oplossing. Dit lijkt op het eerste gezicht logisch: afdeling A beheert de betalingen en afdeling B richt zich op openstaande facturen en klantcontact. Maar deze scheiding brengt onnodige complexiteit en risico’s met zich mee. In dit artikel bespreken we waarom deze werkwijze onterecht nog steeds de standaard is en welke voordelen een geïntegreerde aanpak biedt.

De traditionele aanpak: aparte systemen voor betalingen en debiteurenbeheer

In veel organisaties wordt met verschillende systemen gewerkt. De betalingsverwerking vindt plaats in een financieel (boekhoud)pakket of via een aparte betaalverwerkingsoplossing terwijl herinneringen, aanmaningen en klantcontact vaak via een debiteurenbeheersysteem worden geregeld.

Hierdoor ontstaat een situatie waarin afdeling A betalingen verwerkt door deze te koppelen aan openstaande facturen, waarna vervolgens afdeling B op de hoogte moet worden gebracht van de wijzigingen in het openstaande bedrag van de klant. Dit kan leiden tot vertragingen en fouten. Bijvoorbeeld wanneer betalingen te laat worden verwerkt. Klanten ontvangen dan bijvoorbeeld onterecht een betalingsherinnering, wat leidt tot extra klantcontact (en dus extra kosten), piekbelasting voor je medewerkers en langere wachttijden voor je klanten.

Andersom kunnen er bij afdeling B bijvoorbeeld afschrijvingen plaatsvinden of boeterentes en andere toeslagen worden toegepast, waar afdeling A van op de hoogte moet worden gebracht. Nu kun je systemen natuurlijk met elkaar integreren, maar dat blijft een uitwisseling van informatie. Bovendien is zo’n uitwisseling door de integratie beperkt tot wat de integratie kan en veelal niet realtime, waardoor je meerdere waarheden en communicatie rondom het systeem behoudt.

Waarom werken bedrijven nog steeds met aparte systemen?

De belangrijkste reden is historisch gegroeid: veel financiële afdelingen hebben van oorsprong hun boekhoudsysteem – inclusief betaalverwerking – ingezet voor debiteurenbeheer. Daarbij is de financiële administratie ook leidend voor veel andere processen die niet direct aan debiteurenbeheer gerelateerd zijn.

Zodra de eisen die gesteld worden aan debiteurenbeheer de financiële administratie overstijgen, wordt er een apart pakket of systeem aangeschaft. Vaak met als resultaat dat de betaalverwerking achterblijft in de financiële administratie.

Hiermee ontstaat ook de noodzaak om beide omgevingen te koppelen, waarbij de verschillende afdelingen werkzaamheden verrichten in hun eigen systeem, binnen dezelfde order to cash-keten.

Een andere belangrijke oorzaak waarom er in verschillende systemen wordt gewerkt, is dat er vaak wordt gedacht dat het niet anders kan. Er is nog weinig ervaring met en bewustzijn van de mogelijkheden van een geïntegreerde aanpak waarbij de verschillende afdelingen gezamenlijk in één geïntegreerde creditmanagementoplossing werken.

En tot slot is er vaak ook sprake van terughoudendheid (of misschien zelfs angst?) om processen te verbeteren die de primaire geldstroom raken. Juist omdat het de cashflow raakt en er meerdere afdelingen bij betrokken zijn.

De voordelen van een geïntegreerd platform

Een oplossing waarin betaalverwerking en debiteurenbeheer zijn geïntegreerd, zorgt voor één centrale creditmanagement-waarheid met realtime informatie-uitwisseling en minder IT-complexiteit en afhankelijkheden. Dit heeft grote voordelen:

  • Betere interne- en klantcommunicatie (ook via het klantportaal of app) doordat je altijd realtime inzicht hebt in de status van je klant en het proces.
  • Een groter deel van de klantvragen kan direct beantwoord worden.
  • Een solide en complete basis met minder IT-complexiteit is randvoorwaardelijk voor slimme en datagedreven end-to-end automatisering van het creditmanagementproces (het ‘one touch’-principe)
  • Efficiënter debiteurenbeheer met minder fouten en verstoringen. Hiermee voorkom je (dus) samenhangende herstelkosten.
  • Minder klantvragen en disputen zorgen voor snellere betalingen.

Naast deze directe business voordelen zijn er ook IT-voordelen. Door minder IT-complexiteit zijn er minder kosten voor beheer, onderhoud en wijzigingen en is er geen noodzaak meer voor aanvullende IT zoals subadministraties in Excel of RPA. Bovendien kan de financiële administratie weer ‘lean en mean’ ingericht worden voor haar kerntaak.

Conclusie

Hoewel aparte systemen voor verschillende afdelingen de norm is, is deze werkwijze niet optimaal. Een geïntegreerde creditmanagementaanpak vermindert fouten, verhoogt de efficiëntie, verlaagd de kosten, versnelt processen en verbetert de klantrelatie.

Wat kan FIQAS voor jou doen?

Wil je weten wat de impact van een geïntegreerd creditmanagementsysteem is voor jouw organisatie? Wij gaan graag met je in gesprek!

Henk Stobbe

Commercieel Directeur

+31 297 382323 Plan een online demo

Creditmanagement begint bij de kern

In creditmanagement maak je impact daar waar de factuur en betaling elkaar (horen te) raken. Het is de bron van inzichten én het moment om in actie te komen. Toch is in de praktijk die betaalverwerking vaak losgekoppeld van creditmanagement. Waarom is dat?

FIQAS Finance event: aanpassingsvermogen als sleutel tot succes

Op dinsdag 27 mei organiseert FIQAS een inspirerend event over aanpassingsvermogen in finance, met bijdragen van PGGM en prof. dr. Erik Scherder.
Laat je inspireren door praktijk, visie én wetenschap. Aanmelden is gratis, maar het aantal plekken is beperkt.

De kracht van de unhappy flow

De meeste software focust op het ideale proces. Maar juist in de afwijkingen maak je het verschil. Ontdek hoe je de unhappy flow omzet in een kans. Met als resultaat: minder handmatig werk en betere controle over je betaalstromen.